Hieronder vindt u algemene informatie over het uitbroeden van broedeieren.
Laat de broedeieren na ontvangst één dag “bijkomen” voordat u ze in broedmachine plaatst of onder de kloek legt.
Broedeieren
Gebruik voor het uitbroeden gave eieren. Bevuilde eieren kan u met een mesje voorzichtig schoonmaken. Let op doe dit niet met water omdat dit slecht is voor het vruchtje.
Bewaar de broedeieren maximaal 3 weken bij voorkeur tot 12-14 dagen op een temperatuur rond de 12-15 graden en liefst in kelder of schuur.
Broedmachine
Temperatuur en luchtvochtigheid is erg belangrijk in de broedmachine. De ideale temperatuur voor het uitbroeden van de eieren is 37,8 graden en een luchtvochtigheid van 35-45% tijdens de eerste 19 dagen en vanaf dag 19 een luchtvochtigheid 55-65%.
Leg de eieren in de broedmachine met de luchtzak naar boven als dat kan zodat het kuiken goed groeit in het ei. De broedeieren dienen dagelijks te worden gedraaid. Als de broedmachine dit niet zelfstandig doet doe het dan bij voorkeur in de ochtend, einde middag en in de avond, zodat de broedeieren om de ongeveer 8 uur worden gedraaid. Haal op dag 19 de broedeieren uit de korven en stop met draaien van de broedeieren. Op de bodem kunt u het beste keukenpapier plaatsen om bevuiling te voorkomen.
Laat de broedmachine dicht tot alle kuikens zijn uitgekomen ook al is de eerste er al op dag 20 en de rest er op dag 21 of 22. Kleinere rassen zoals de Wyandotte kriel komen soms eerder uit en grotere rassen als de Orpingtons groot komen soms later uit. Kuikens kunnen overigens prima een dag zonder eten en drinken. Haal de kuikens pas uit de machine als ze helemaal droog zijn.
Schouwen
Het schouwen van de broedeieren kunt u het beste doen op 2 momenten. De 1ekeer na een dag of 8 in de broedmachine om te zien welke broedeieren er bevrucht zijn en welke niet. De niet bevruchte broedeieren haalt u er direct tussenuit. De 2ekeer doet u dit op dag 19 voordat u ze niet meer draait. De niet goed bevruchte of dode vruchten haalt u er weer tussenuit en de rest laat u uitkomen.
Onder kloek
Zorg dat je kloek goed broeds is en al een paar dagen goed op eieren zit en niet zomaar van eieren afgehaald wilt worden.
Zet de kip het liefst apart in kleine ruimte bijvoorbeeld een konijnenhok met voer en water bij het legnest vandaan zodat de kloek van het nest af moet. Doet de kloek het niet vanzelf haal haar dan zelf dagelijks even van het nest af. Leg de broedeieren eronder en ongeveer 21 dagen later kunt u de kuikens verwelkomen.
De geboorte
Kuikens hebben een eitand op hun snavel waarmee zij op dag 21 een gaatje in het ei maken. Het kan dan nog wel een dag duren voordat het kuiken uit het ei komt. Kuikens helpen is een mooi gebaar maar wordt afgeraden omdat dit veelal kuikens zijn die te zwak zijn en het ook na het helpen niet overleven.